Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η κατάσταση της εργατικής τάξης

Η κατάσταση της εργατικής τάξης
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
FREE photo hosting by Fih.grΚατάσταση της εργατικής τάξης είναι οι συνθήκες και οι όροι παραγωγής και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης και είναι αποτέλεσμα των σχέσεων εργασίας – κεφαλαίου, του επιπέδου ανάπτυξης του καπιταλισμού, της πάλης του προλεταριάτου για την απελευθέρωση και την απαλλαγή από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη της κατάστασης τις εργατικής τάξης είναι αναγκαία για να γίνει κατανοητό σε ποιες συνθήκες αυτή εργάζεται, ζει, αναπτύσσεται. Ο Φρ. Ένγκελς έγραφε: «Η κατάσταση της εργατικής τάξης αποτελεί το πραγματικό θεμέλιο απʼ όπου προήλθαν όλα τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα, γιατί αποτελεί σύγχρονα την έσχατη αιχμή και την περισσότερο ορατή εκδήλωση της σύγχρονης άθλιας κοινωνικής κατάστασης... Η γνώση των συνθηκών ζωής του προλεταριάτου αποτελεί μιάν απόλυτη αναγκαιότητα αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ένα στέρεο θεμέλιο στις σοσιαλιστικές θεωρίες καθώς και στις κρίσεις τις σχετικές με τη νομιμότητά τους, να θέσουμε ένα τέρμα σʼ όλες τις φαντασιοσκοπίες και τα φανταστικά επιμύθια pro και contra (υπέρ και κατά).
Κώστας Κάππος
Η κατάσταση της εργατικής τάξης – Διαβάστε το

(Φρ. Ένγκελς, «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», σελ. 36 Εκδ. Μπάϊρον)
Η εργατική τάξη είναι το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της μεγάλης βιομηχανίας. Είναι εκείνη η τάξη που υφίστανται την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την κοινωνική καταπίεση.
Ο Φρ. Ένγκελς σημειώνει για το προλεταριάτο της εποχής του:
«Ο προλετάριος όμως που δεν έχει παρά τα δύο του χέρια, που τρώει σήμερα αυτό που κέρδισε χτες, που εξαρτιέται από την παραμικρή τύχη που δεν έχει την παραμικρή εγγύηση ότι θαʼ χει την ικανότητα νʼ αποκτήσει τα πιο απαραίτητα τρόφιμα – κάθε κρίση, το παραμικρό καπρίτσιο του αφεντικού του, μπορεί να τον μεταβάλλει σε άνεργο – ο προλετάριος αυτός είναι καταδικασμένος στην πιο απάνθρωπη κατάσταση που μπορεί να φανταστεί ένα ανθρώπινο ον».
(Φρ. Ένγκελς, «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», Μέρος Α, σελ. 191, Εκδ. Μπάϊρον)
Συνοπτικά μπορούμε να γράψουμε:
Η κατάσταση της εργατικής τάξης είναι μια διαδικασία αλλαγής και εξέλιξης των παραγόντων και φαινομένων, που, σε τελευταία ανάλυση, καθορίζουν την παραγωγή και αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης. Το σύνολο όλων αυτών των δεικτών και παραγόντων, στην αλληλεξάρτησή τους, καθορίζει η συγκεκριμένη κατάσταση της εργατικής τάξης.
Από όσα προαναφέρθηκαν είναι φανερό ότι τα κομμουνιστικά κόμματα ενόψει των τακτικών συνεδρίων τους πρέπει να εξετάζουν την κατάσταση της εργατικής τάξης της χώρας τους, να αναλύουν και να βαθαίνουν στην ουσία των προβλημάτων και των καθηκόντων και να προβληματίζουν εφʼ όλης της ύλης όλα τα μέλη του κόμματος και τους οπαδούς.
Η κατάσταση της εργατικής τάξης περιλαμβάνει την ανάπτυξη της τεχνολογίας, το μήκος του εργάσιμου χρόνου, το επίπεδο της εκμετάλλευσης, τις συνθήκες εργασίας, την ανεργία, τις συνθήκες παραγωγής και αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης (εργατική κατοικία κ.λπ.), την οργάνωση της ταξικής πάλης και τα κρατικά μέσα καταστολής του εργατικού κινήματος, τις συνθήκες εξασφάλισης της υγείας και της μετεργασιακής ζωής (ασφαλιστικό ζήτημα).
Ο πρόλογος από το βιβλίο του Κώστα Κάππου
Ολόκληρο το βιβλίο στο scribd :
http://www.scribd.com/doc/101227695/Η-Κατάσταση-της-Εργατικής-Τάξης

Η Κατάσταση της Εργατικής Τάξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου