Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ: 8 ΜΑΡΤΗ: ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


8 ΜΑΡΤΗ: ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Σε κάθε κοινωνία ο βαθμός της γυναικείας χειραφέτησης είναι το φυσικό μέγεθος της γενικής χειραφέτησης
Η Pόζα Λούξεμπουργκ για τα δικαιώματα των γυναικών και τις εκλογές
8 ΜΑΡΤΙΟΥ: παγκόσμια ημέρα της πάλης των γυναικών για την ελευθερία και την ισότητα. To ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημοσιεύει σήμερα, για πρώτη φορά στα ελληνικά, ένα άγνωστο κείμενο της Ρόζας Λούξεμπουργκ. Είναι ο λόγος της στις 12 Μαΐου 1912, στη 2η συνάντηση γυναικών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας στη Στουτγάρδη, και αφορά στην πάλη για ίσα πολιτικά δικαιώματα σε άντρες και γυναίκες, μία βασική παράμετρο της πολιτικής καμπάνιας των Γερμανών επαναστατών και του σοσιαλιστικού κινήματος. Ο λόγος αυτός μπορεί να θεωρηθεί παρωχημένος επειδή πραγματεύεται το δικαίωμα ψήφου το οποίο συνολικά έχει κατακτηθεί από τις γυναίκες εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο εμείς τον θεωρούμε επίκαιρο καθώς αναφέρεται στα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών συνολικά.
Απέναντι στα αστικά κόμματα που διακήρυξαν την ισότητα χωρίς ποτέ να την εγκαθιδρύσουν: αρκεί κανείς να μετρήσει τις υποψήφιες ή τις εκλεγμένες γυναίκες τους. Ή ακόμη καλύτερα την καθημερινή πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες εργαζόμενες στον καπιταλισμό με το καθεστώς της διπλής σκλαβιάς, σαν εργάτριες και σαν σύζυγοι, μητέρες, κόρες στην οικογένεια τους. Απέναντι σε εκείνους-ες που σηκώνουν το λάβαρο ενός δια-ταξικού «φεμινισμού», ξεκομμένου από την πάλη για την ανατροπή του συστήματος που γεννάει την καταπίεση ανθρώπου από άνθρωπο και φύλου από φύλο. Και τέλος απέναντι σε όλους εκείνους τους δήθεν «Λουξεμπουργκιστές», που επικαλούμενοι τα γραπτά της Ρόζα Λούξεμπουργκ, (τα οποία προφανώς δεν έχουν διαβάσει ή δεν έχουν κατανοήσει), μας καλούν σε εκλογική αποχή, δίνοντας όλο το γήπεδο στον αντίπαλο. Αυτό το κείμενο της μεγάλης επαναστάτριας είναι επίκαιρο.

Το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και η ταξική πάλη
Της Rosa Luxemburg Στουτγάρδη, Γερμανία 12 Μάη 1912


«Γιατί δεν υπάρχουν οργανώσεις για τις εργαζόμενες γυναίκες στη Γερμανία; Γιατί ακούμε τόσο λίγα πράγματα για το κίνημα των εργαζόμενων γυναικών;». Με αυτά τα ερωτήματα η Emma Ihrer, μια από τις γυναίκες που ίδρυσαν το εργατικό κίνημα γυναικών στη Γερμανία, ξεκίνησε το 1898 την εισήγησή της με τίτλο «Εργαζόμενη Γυναίκα και ταξική πάλη». Μόλις 14 χρόνια έχουν περάσει από τότε και στο διάστημα αυτό υπήρξε μεγάλη ανάπτυξη του κινήματος των εργαζόμενων γυναικών. Περισσότερες από 150.000 γυναίκες έχουν οργανωθεί σε σωματεία και αποτελούν τον πιο ενεργό στρατό της οικονομικής πάλης του προλεταριάτου. Πολλές χιλιάδες πολιτικά οργανωμένων γυναικών έχουν συνταχθεί και συσπειρωθεί κάτω από τη σημαία της σοσιαλδημοκρατίας: η γυναικεία σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα (Σ.τ.Μ. η εφημερίδα Die Glezchheit που διευθύνονταν από την Κλάρα Τσέτκιν) έχει περισσότερους από 100.000 συνδρομητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου