Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΡΟΤΣΚΙ: ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΡΥΝΣΠΑΝ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΚΡΥΝΣΠΑΝ


(Ενάντια στα φασιστικά γκανγκστερικά πογκρόμ και τους σταλινικούς παλιανθρώπους)



Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ συνεχίζει να δημοσιεύει άρθρα του ΛΕΩΝ ΤΡΟΤΣΚΙ για την ατομική τρομοκρατία. Στις 7 Νοεμβρίου του 1938 ο Χέρσελ Γκρύνσπαν, ένας δεκαεπτάχρονος Πολωνοεβραίος, πυροβόλησε και σκότωσε έναν χιτλερικό αξιωματικό μέσα στη γερμανική πρεσβεία του Παρισιού. Αυτό το άρθρο του Τρότσκι δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1939, στην εφημερίδα "Socialist Appeal" ("Σοσιαλιστική Έκκληση"), δημοσιογραφικό όργανο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (SWP), τμήμα της Τετάρτης Διεθνούς, στις ΗΠΑ. Με το άρθρο αυτό ο Τρότσκι εκφράζει την ηθική αλληλεγγύη της Τετάρτης Διεθνούς προς τον Γκρύνσπαν, διαχωρίζοντας, όμως, κατηγορηματικά τη θέση της από την τακτική της ατομικής τρομοκρατίας.

Είναι σαφές για οποιονδήποτε είναι έστω και ελάχιστα εξοικειωμένος με την πολιτική ιστορία ότι η πολιτική των φασιστών γκάνγκστερ προκαλεί άμεσα και μερικές φορές συνειδητά τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό που προξενεί την μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα παρά μόνο ένας Γκρύνσπαν. Αναμφίβολα, ο αριθμός τέτοιων πράξεων θα αυξηθεί. Εμείς, οι μαρξιστές, θεωρούμε την τακτική της ατομικής τρομοκρατίας ασύμφορη για το καθήκον της απελευθερωτικής πάλης του προλεταριάτου και των καταπιεσμένων εθνοτήτων. Ενας μεμονωμένος και απομονωμένος ήρωας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις μάζες. Καταλαβαίνουμε, όμως, πολύ καθαρά, πόσο αναπόφευκτες είναι τέτοιες σπασμωδικές ενέργειες απελπισίας και εκδίκησης. Ολα τα συναισθήματα και η συμπάθειά μας βρίσκονται με τη μεριά των αυτοθυσιαζόμενων εκδικητών, παρά το γεγονός ότι αυτοί δεν κατόρθωσαν να βρουν το σωστό δρόμο. Η συμπάθειά μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, επειδή ο Γκρύνσπαν δεν είναι ένας πολιτικός αγωνιστής, αλλά ένας άπειρος νέος, σχεδόν ένα αγόρι, που ο μοναδικός του σύμβουλος ήταν ένα αίσθημα αγανάκτησης. Το στοιχειώδες και άμεσο καθήκον της διεθνούς εργατικής τάξης είναι να αποσπάσει τον Γκρύνσπαν από τα χέρια της καπιταλιστικής δικαιοσύνης, που είναι ικανή να του κόψει το κεφάλι, για να συνεχίσει να υπηρετεί την καπιταλιστική διπλωματία!

Ακόμα πιο αηδιαστική ως προς την αστυνομική της βλακεία και την ανείπωτη σφοδρότητά της είναι η εκστρατεία που διεξάγεται εναντίον του Γκρύνσπαν κατ΄ εντολή του Κρεμλίνου, στο διεθνή σταλινικό Τύπο. Προσπαθούν να τον παρουσιάσουν σαν πράκτορα των ναζί ή των τροτσκιστών σε συμμαχία με τους ναζί. Βάζοντας στο ίδιο σακί τον προβοκάτορα και το θύμα του, οι σταλινικοί αποδίδουν στον Γκρύνσπαν την πρόθεση να δημιουργήσει ένα καλό πρόσχημα για την εξαπόλυση ενός πογκρόμ από μεριάς του Χίτλερ. Τι μπορεί άραγε να πει κανείς γι΄ αυτούς τους κίτρινους "δημοσιογράφους" που δεν έχουν πια κανένα ίχνος ντροπής; Από την απαρχή του σοσιαλιστικού κινήματος, η αστική τάξη απέδιδε πάντα όλες τις βίαιες εκδηλώσεις αγανάκτησης, και ειδικά τις τρομοκρατικές ενέργειες, στην εκφυλιστική επίδραση του μαρξισμού. Oι σταλινικοί έχουν κληρονομήσει, σε αυτήν όπως και σε άλλες περιπτώσεις, την αισχρή παράδοση της αντίδρασης. Η Τετάρτη Διεθνής μπορεί, δικαιολογημένα, να είναι περήφανη για το ότι ο αντιδραστικός συρφετός, συμπεριλαμβανομένων και των σταλινικών, συνδέει τώρα αυτόματα με την Τετάρτη Διεθνή κάθε τολμηρή ενέργεια και διαμαρτυρία, κάθε έκρηξη αγανάκτησης και κάθε χτύπημα ενάντια στους δήμιους.

Το ίδιο πράγμα συνέβαινε και με τη Διεθνή του Μαρξ, στην εποχή του. Μας συνδέουν, φυσικά, ανοιχτοί δεσμοί ηθικής αλληλεγγύης με τον Γκρύνσπαν και όχι με τους "δημοκρατικούς" του δεσμοφύλακες ή τους σταλινικούς συκοφάντες, που χρειάζονται το πτώμα του Γκρύνσπαν, για να στηρίξουν, ακόμα και με έμμεσο και μερικό τρόπο, τις ετυμηγορίες της δικαιοσύνης της Μόσχας. Η διπλωματία του Κρεμλίνου, όντας εκφυλισμένη μέχρι το μεδούλι, επιχειρεί, ταυτόχρονα, να εκμεταλλευτεί το "ευτυχές" συμβάν, για να ανανεώσει τις μηχανορραφίες της, με στόχο μια διεθνή συμφωνία μεταξύ διαφόρων κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου του Χίτλερ και του Μουσολίνι, για την από κοινού έκδοση των τρομοκρατών. Προσοχή, μάστορες της απάτης! Η εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου υπαγορεύει και την άμεση έκδοση του Στάλιν σε μια ντουζίνα ξένες κυβερνήσεις.
Οι σταλινικοί σφυρίζουν στα αυτιά της αστυνομίας ότι ο Γκρύνσπαν παρακολουθούσε "συγκεντρώσεις των τροτσκιστών". Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι αλήθεια. Επειδή, αν είχε μπει στον κύκλο της Τετάρτης Διεθνούς, θα είχε ανακαλύψει μια διαφορετική και πιο αποτελεσματική διέξοδο για τον επαναστατικό του δυναμισμό. Είναι φτηνοί οι άνθρωποι εκείνοι που είναι ικανοί μονάχα να διαμαρτύρονται έντονα κατά της αδικίας και της κτηνωδίας. Εκείνοι, όμως, που, σαν τον Γκρύνσπαν, είναι ικανοί να ενεργούν σύμφωνα με τη σκέψη τους, θυσιάζοντας, αν χρειαστεί, την ίδια τους τη ζωή, αποτελούν την πολύτιμη μαγιά της ανθρωπότητας.

Ο Γκρύνσπαν μπορεί να χρησιμεύσει από ηθικής πλευράς και όχι εξαιτίας του τρόπου δράσης του ως παράδειγμα για κάθε νεαρό επαναστάτη. Η ανοιχτή ηθική αλληλεγγύη μας προς τον Γκρύνσπαν μας δίνει ένα παραπάνω δικαίωμα, για να πούμε σε όλους τους υποψήφιους Γκρύνσπαν, σε όλους εκείνους που είναι ικανοί για αυτοθυσία στον αγώνα ενάντια στο δεσποτισμό και την κτηνωδία: Αναζητήστε έναν άλλο δρόμο! Μόνο ένα μεγάλο επαναστατικό μαζικό κίνημα, και όχι ο μοναχικός εκδικητής, μπορεί να απελευθερώσει τους καταπιεσμένους, ένα κίνημα που δεν θα αφήσει ούτε ίχνος από ολόκληρο το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, της εθνικής καταπίεσης και των φυλετικών διώξεων. Τα πρωτοφανή εγκλήματα του φασισμού δημιουργούν έναν απολύτως δικαιολογημένο πόθο για εκδίκηση. Ομως, όσο τερατώδες και αν είναι το φάσμα των εγκλημάτων του, αυτή η λαχτάρα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τη δολοφονία μεμονωμένων φασιστών γραφειοκρατών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να τεθούν σε κίνηση εκατομμύρια καταπιεσμένων, σε ολόκληρο τον κόσμο, και να καθοδηγούν στην έφοδο ενάντια στα προπύργια της παλιάς κοινωνίας. Μόνο η ανατροπή όλων των μορφών δουλείας, μόνο η ολοκληρωτική συντριβή του φασισμού, μόνο η ανελέητη λαϊκή καταδίκη των σύγχρονων ληστών και γκάνγκστερ μπορούν να δώσουν πλήρη ικανοποίηση στην αγανάκτηση του λαού. Αυτό ακριβώς είναι το καθήκον που έχει επωμισθεί η Τετάρτη Διεθνής. Αυτή θα ξεκαθαρίσει το εργατικό κίνημα από την πανούκλα του σταλινισμού. Αυτή θα τραβήξει στις γραμμές της την ηρωική γενιά της νεολαίας. Αυτή θα ανοίξει το δρόμο για ένα πιο αξιέπαινο και πιο ανθρώπινο μέλλον.


Τροτσκιστικές Εκδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου