Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Β.Ι. Λένιν: Μια Προλεταριακή Πολιτοφυλακή


Β.Ι. Λένιν: Μια Προλεταριακή Πολιτοφυλακή

Στις 14 Απριλίου η εφημερίδα μας [η Pravda] δημοσίευσε μια έκθεση από έναν ανταποκριτή στο Kanavino, Nizhni- Novgorod Gubernia, με την πληροφορία για "μια πολιτοφυλακή των εργατών που πληρώνεται από τις διευθύνσεις εργοστασίων και έχει εισαχθεί σε σχεδόν όλα τα εργοστάσια".Η περιοχή του Kanavino, οι ανταποκριτικές εκθέσεις μας, έχει δέκα έξι εργοστάσια και περίπου τριάντα χιλιάδες εργάτες,χωρίς να μετρήσουμε τους υπαλλήλους των σιδηροδρόμων. Η οργάνωση μιας πολιτοφυλακής των εργατών που πληρώνεται από τους καπιταλιστές επομένως επωφελεί έναν σημαντικό αριθμό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην περιοχή.

Η οργάνωση μιας πολιτοφυλακής των εργατών που πληρώνεται από τους καπιταλιστές είναι ένα μέτρο τρομερό -- δεν θα είναι καθόλου υπερβολή να πούμε, γιγαντιαίας και αποφασιστικής -- σημασίας, και πρακτικά και σε γενικές γραμμές. Η επανάσταση δεν μπορεί να γίνει ασφαλής, τα κέρδη της δεν μπορούν να ασφαλιστούν, η περαιτέρω ανάπτυξή της είναι αδύνατη , έως ότου αυτό το μέτρο έχει γίνει γενικό, έως ότου μεταφερθεί κατευθείαν σε όλη τη χώρα.

Οι αστοί και οι γαιοκτήμονες δημοκράτες, που έγιναν δημοκράτες αφότου είδαν ότι ήταν αδύνατο να κυβερνησούν τον λαό αλλιώς, προσπαθούν να εγκαθιστήσουν μια δημοκρατία που θα είναι όσο το δυνατόν πιό μοναρχική' κάτι σαν και αυτή στη Γαλλία, την οποία ο Shchedrin αποκάλεσε μια δημοκρατία χωρίς δημοκράτες.[A]

Αυτή την περίοδο, όταν οι γαιοκτήμονες και οι καπιταλιστές έχουν συνειδητοποιήσει τη δύναμη των επαναστατικών μαζών, το πιο σημαντικό πράγμα για αυτούς είναι να προστατεύσουν τα πιό ουσιώδη ιδρύματα του παλαιού καθεστώτος,να προστατεύσουν τα παλαιά όργανα της καταπίεσης: την αστυνομία, την γραφειοκρατία, τον μόνιμο στρατό. Προσπαθούν να μειώσουν την "αστική πολιτοφυλακή" σε ένα ίδρυμα του παλαιού τύπου, δηλ., σε μικρά αποσπάσματα ένοπλων ατόμων που στέκονται χωριστά από τον λαό και όσο το δυνατόν πιό κοντά στην αστική τάξη και είναι κάτω από την διοίκηση ατόμων που είναι μεταξύ της τάξης.

Το ελάχιστο πρόγραμμα των Σοσιαλ-Δημοκρατών καλεί για την αντικατάσταση του μόνιμου στρατού από μια καθολική όπλιση του λαού. Οι περισσότεροι από τους επίσημους Σοσιαλ-Δημοκράτες στην Ευρώπη και οι περισσότεροι από τους αρχηγούς των Μενσεβίκων μας,ωστόσο, "έχουν ξεχάσει" ή βάζουν κατά μέρος το πρόγραμμα του Κόμματος, αντικαθιστώντας τον διεθνισμό για τον σοβινισμό ("αμυντισμό"), τις επαναστατικες τακτικές με τον ρεφορμισμό.

Ακόμη τώρα όλες τις εποχές, στην παρούσα επαναστατική στιγμή, είναι το πιό επείγον και απαραίτητο να υπάρξει μια καθολική όπλιση του λαού.Το να υποστηρίξουμε ότι, ενώ έχουμε έναν επαναστατικό στρατό, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να οπλίστει το προλεταριάτο, ή ότι "δεν θα υπήρχαν αρκετά" όπλα για να επαρκούν,δεν είναι τιποτα άλλο από εξαπάτηση και τέχνασμα. Το πράγμα είναι να αρχίσει να οργανώνεται μια καθολική πολιτοφυλακή αμέσως, έτσι ώστε ο καθένας να πρέπει να μάθει την χρήση των όπλων ακόμα κι αν δεν υπάρχουν "αρκετά" για να επαρκούν, γιατί δεν είναι καθόλου απαραίτητο ο λαός να έχει αρκετά όπλα για να οπλίσει τους πάντες. Ο λαός πρέπει να μάθει,οι πάντες, πώς να χρησιμοποιεί τα όπλα, πρέπει να ανήκει,οι πάντες, στην πολιτοφυλακή που πρόκειται να αντικαταστήσει την αστυνομία και τον μόνιμο στρατό.

Οι εργάτες δεν θέλουν έναν στρατό που να στέκεται χωριστά από τον λαό' αυτό που θέλουν είναι οι εργάτες και οι στρατιώτες πρέπει να συγχωνεύτουν σε μια και μόνο πολιτοφυλακή που να αποτελείται από όλο τον λαό.

Αν αποτύχουμε, ο μηχανισμός της καταπίεσης θα παραμείνει στην δύναμη, έτοιμος σήμερα να υπηρετήσει τον Guchkov και τους φίλους του, τους αντε-επαναστάτες στρατηγούς, και αύριο τον Radko Dmitriev ή κάποιο διεκδικητή του θρόνου και τον οικοδόμο μιας μοναρχίας δημοψηφίσματος.

Οι καπιταλιστές χρειάζονται μια δημοκρατία τώρα, επειδή δεν μπορούν "να διευθύνουν" τους ανθρώπους αλλιώς. Αλλά αυτό που χρειάζονται είναι μια "κοινοβουλευτική" δημοκρατία, δηλ., μια όπου η δημοκρατία θα περιορίζεται στις δημοκρατικές εκλογές, στο δικαίωμα της αποστολής ατόμων στο κοινοβούλιο που, όπως ο Mάρξ πολύ σωστά παρατήρησε, αντιπροσωπεύουν τον λαό και καταπιέζουν τον λαό.

Οι oππορτουνιστές της σύγχρονης Σοσιαλ-Δημοκρατίας, που έχουν αντικαταστήσει τον Mάρξ για τον Scheidemann, έχουν απομνημονεύσει τον κανόνα ότι ο κοινοβουλευτισμός "πρέπει να χρησιμοποιηθεί" (πράγμα που είναι απολύτως σωστό), αλλά έχουν ξεχάσει τι ο Mάρξ δίδαξε σχετικά με την προλεταριακή δημοκρατία ότι διακρίνεται από τον αστικό κοινοβουλευτισμό.

Ο λαός χρειάζεται μια δημοκρατία προκειμένου να εκπαιδευτούν οι μάζες στις μεθόδους της δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε όχι μόνο την αντιπροσώπευση κατά μήκος των δημοκρατικών γραμμών, αλλά την οικοδόμηση ολόκληρης της κρατικής διοίκησης από πάνω εως κάτω από τις ίδιες τις μάζες, η αποτελεσματική συμμετοχή τους στα βήματα της όλης ζωής, ο ενεργός ρόλος τους στην διοίκηση.Αντικατάσταση των παλαιών οργάνων της καταπίεσης, της αστυνομίας, της γραφειοκρατίας, του μόνιμου στρατού, από μια καθολική όπλιση του λαού, από μια πραγματικά καθολική πολιτοφυλακή, είναι ο μόνος τρόπος να εγγυηθεί στη χώρα ένα ανώτατο όριο ασφάλειας ενάντια στην αποκατάσταση της μοναρχίας και να την καθιστήσει ικανή να πάει προς τα εμπρός σταθερά, συστηματικά και αποφασιστικά προς το σοσιαλισμό, όχι με το "να τον εισαγάγει" από πάνω, αλλά με την καλλιέργια της απέραντης μάζας των προλεταρίων και των ημι-προλεταρίων στην τέχνη της κρατικής διοίκησης, στη χρήση ολόκληρης της κρατικής δύναμης.

Δημόσια υπηρεσία μέσω μιας αστυνομίας που στέκεται επάνω από τον λαό, μέσω των γραφειοκρατών, που είναι οι πιό πιστοί υπηρέτες της αστικής τάξης, και μέσω ενός μόνιμου στρατού κάτω από την διοίκηση των γαιοκτημόνων και των καπιταλιστών -- αυτό είναι το ιδανικό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας των αστών, η οποία προσπαθεί να διαιωνίσει τηνν εξουσία του κεφαλαίου.

Δημόσια υπηρεσία μέσω μιας πραγματικά καθολικής πολιτοφυλακής του λαού, απαρτιζόμενη από άνδρες και γυναίκες, μιας πολιτοφυλακής ικανής εν μέρει να αντικαταστήσει τους γραφειοκράτες -- αυτό, συνδυαζόμενο με την αρχή του αιρετού γραφείου και την δυνατότητα ανάκλησης όλων των δημόσιων ανώτερων υπαλλήλων, με την πληρωμή για την εργασία τους σύμφωνα με τα προλεταριακά, όχι με τα "κυρίαρχη-τάξη", πρότυπα των αστών, είναι το ιδανικό της εργατικής τάξης.

Αυτό το ιδανικό δεν έχει μόνο γίνει ένα μέρος του προγράμματός μας,δεν έχει μόνο κερδίσει μια θέση στην ιστορία του εργατικού κινήματος στη Δύση, δηλαδή, στην εμπειρία της Κομμούνας του Παρισιού' δεν έχει μόνο εκτιμηθεί, τονιστεί, εξηγηθεί και συστηθεί από τον Mάρξ, αλλά πραγματικά τέθηκε σε πράξη από τους Ρώσους εργάτες στα έτη 1905 και 1917.

Τα Σοβιέτ των Εκπροσώπων των Εργατών, στο σημείο της σημασίας, στο σημείο του τύπου κυβέρνησης που δημιουργούν, είναι ιδρύματα ακριβώς εκείνου του είδους δημοκρατίας που απομακρύνει τα παλαιά όργανα της καταπίεσης, και παίρνει το δρόμο μιας καθολικής πολιτοφυλακής.

Αλλά πώς μπορεί η πολιτοφυλακή να γίνει καθολική όταν μαζεύονται οι προλετάριοι και οι ημι-προλετάριοι στα εργοστάσια,και συντρίβονται από την ανυπόφορη εργασία για τους γαιοκτήμονες και τους καπιταλιστές;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η πολιτοφυλακή των εργατών πρέπει να πληρώνεται από τους καπιταλιστές.

Οι καπιταλιστές πρέπει να πληρώνουν τους εργάτες για τις ώρες και τις ημέρες που δίνουν στη δημόσια υπηρεσία.

Αυτή η αξιόπιστη μέθοδος υιοθετείται από τις ίδιες τις εργατικές μάζες .Το παράδειγμα των εργατών του Nizhni- Novgorod πρέπει να γίνει ένα μοντέλο για όλη τη Ρωσία.

Οι σύντροφοι εργάτες, κάνουν τους αγρότες και το υπόλοιπο του λαού να δουν την ανάγκη για μια καθολική πολιτοφυλακή στην θέση της αστυνομίας και της παλαιάς γραφειοκρατίας! Εισάγετε τέτοια και μόνο μια τέτοια πολιτοφυλακή! Εισάγετε τη μέσω των Σοβιετ των Εκπροσώπων των Εργατών, μέσω των Σοβιετ των εκπροσώπων των Αγροτών, μέσω των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης που πέφτουν στα χέρια της εργατικής τάξης. Κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις να μην είστε ευχαριστημένοι με μια πολιτοφυλακή αστών. Τραβήξτε τις γυναίκες στη δημόσια υπηρεσία σε μια ίση θέση με τους άνδρες. Φροντίστε οι καπιταλιστές να πληρώνουν τους εργάτες για τις ημέρες που αφιερώνονται στη δημόσια υπηρεσία στην πολιτοφυλακή!

Μάθετε τις μεθόδους της δημοκρατίας από την πραγματική εξάσκηση, αμέσως, από μόνοι σας,από πάνω εως κάτω --εγείρετε τις μάζες στην αποτελεσματική, άμεση, καθολική συμμετοχή στην κυβέρνηση -- αυτό και αυτό και μόνο θα επιβεβαιώσει τον πλήρη θρίαμβο της επανάστασης και της απαρέγκλητης, σκόπιμης και συστηματικής προόδου της.

Σημειώσεις

[Α] Η αναφορά είναι στα σχόλια των Saltykov-Shchedrin για την Γαλλία που περιλαμβάνονται στα σκίτσα του στο Εξωτερικό.

Γράφτηκε: 20 Απριλίου, 1917

Πρωτοδημοσιεύτηκε: Pravda αριθ. 36, 20 Απριλίου, 1917

Copyleft: Διαδίκτιακό Αρχείο Β.Ι. Λένιν (www.marx.org )2002.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου