Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Λένιν: H Αρχή της Ρωσικής Επαναστάσεως


H Αρχή της Ρωσικής Επαναστάσεως


Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ δημοσιεύει μια σειρά από άρθρα του Β. Ι. ΛΕΝΙΝ για την μαρξιστική διαπαιδαγώγηση των φίλων που ενδιαφέρονται για το ΜΑΡΞΙΣΜΟ . Το άρθρο αυτό γράφτηκε στις 25 Ιανουαρίου του 1905. Πηγή: Vperyod, αριθ. 4, 31 Ιανουαρίου (18), 1905
Πηγή: Συλλεγμένα Έργα, 4η Αγγλική Εκδοση, Αριθμ 8, Σελ. 97-100, Εκδότες Progress, Μόσχα, 1965
Αγγλική Μετάφραση: Bernard Isaacs και Isidor Lasker
Copyleft: Διαδίκτιακό Αρχείο Β.Ι. Λένιν (www.marx.org)2002. Η δικαιοδοσία χορηγείται στο να αντιγράφεται ή/και να διανέμεται αυτό το έγγραφο υπό τον όρο της ελεύθερης άδειας τεκμηρίωσης
Ελληνική Μετάφραση: Λεωνίδας . Για το ελληνικό Αρχείο των Μαρξιστών στο Internet .

Γενεύη, Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου

Γεγονότα της μεγαλύτερης ιστορικής σημασίας συμβαίνουν στη Ρωσία. Το προλεταριάτο έχει εγερθεί ενάντια στον τσαρισμό.Το προλεταριάτο οδηγήθηκε από την κυβέρνηση για να επαναστατήσει. Μπορεί μετά βίας να υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία τώρα που επέτρεψε σκόπιμα η κυβέρνηση το κίνημα απεργίας να αναπτυχθεί και μια ευρεία επίδειξη να αρχίσει λίγο πολύ χωρίς εμπόδιο προκειμένου να φέρει τα πράγματα σε ένα σημείο όπου η στρατιωτική δύναμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ο ελιγμός της ήταν επιτυχής. Χιλιάδες σκοτωμένοι και πληγωμένοι -- τέτοιος είναι ο φόρος της Αιματηρής Κυριακής, της 9 Ιανουαρίου, στην Αγία Πετρούπολη. Ο στρατός νίκησε άοπλους εργάτες, γυναίκες, και παιδιά. Ο στρατός συνέτριψε τον εχθρό πυροβολώντας συντετριμμένους εργάτες. "Τους διδάξαμε ένα καλό μάθημα!"οι μπράβοι του Τσάρου και οι ευρωπαίοι λακέδες τους μέσα από την συντηρητική αστική τάξη λένε με τέλειο κυνισμό.

Ναι, αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα, ένα που το Ρωσικό προλεταριάτο δεν θα ξεχάσει. Τα πιό ακαλλιέργητα, καθυστερημένα τμήματα της εργατικής τάξης, που εμπιστεύτηκαν αφελώς τον Τσάρο και ειλικρινά επιθύμησαν να βάλουν ειρηνικά πριν από "τον Τσάρο αυτοπροσώπος" την αίτηση των βασανισμένων ανθρώπων, ήταν όλα αυτά που διδάχθηκαν ένα μάθημα από τα στρατεύματα που οδηγήθηκαν από τον Τσάρο ή το θείο του, τον Μεγάλο Δούκα Βλαδίμηρο.

H εργατίκη τάξη έλαβε ένα βαρυσήμαντο μάθημα στον εμφύλιο πόλεμο' η επαναστατική εκπαίδευση του προλεταριάτου έκανε περισσότερη πρόοδο σε μια ημέρα από όσο θα μπορούσε να έχει κάνει στους μήνες και τα χρόνια της μονότονης,πληκτικής, δυστυχής ύπαρξης της. Το σύνθημα του ηρωικού προλεταριάτου της Αγίας Πετρούπολης, "Θάνατος ή Ελευθερία!" αντηχεί σε όλη τη Ρωσία. Γεγονότα αναπτύσσονται με εκπληκτική ταχύτητα. Η γενική απεργία στην Αγία Πετρούπολη διαδίδεται. Όλες οι βιομηχανικές, δημόσιες, και πολιτικές δραστηριότητες έχουν παραλύσει.Τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, ακόμη πιο βιαιότερες συγκρούσεις συνέβησαν μεταξύ των εργατών και των στρατιωτικών.Αντίθετα από τις αναληθείς κυβερνητικές εκθέσεις,το αίμα ρέει σε πολλά μέρη τις πρωτεύουσας. Οι εργαζόμενοι του Kολπίνο εγείρονται. Το προλεταριάτο όπλίζει τον εαυτό του και τον λαό. Οι εργάτες λέγεται οτι έχουν καταλάβει το οπλοστάσιο Σεστρόρετσκ. Παρέχουν στον εαυτό τους περίστροφα, σφυρηλατόντας τα εργαλεία τους σε όπλα, και προμήθεύονται βόμβες για μια απελπισμένη προσφορά για ελευθερία. Η γενική απεργία διαδίδεται στις επαρχίες. Δέκα χιλιάδες έχουν παψει ήδη να εργάζονται στη Μόσχα, και μια γενική απεργία έχει συγκαλεστεί εκεί για αύριο (Πέμπτη, 13) Ιανουαρίου. Μια εξέγερση έχει ξεσπάσει στη Ρήγα. Οι εργάτες διαδηλώνουν στο Λοντζ, μια εξέγερση προετοιμάζεται στη Βαρσοβία, προλεταριακές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Χέλσινγκφορς. Η αναταραχή αυξάνεται μεταξύ των εργατών και η απεργία διαδίδεται στο Μπακού, την Οδησσό, το Κίεβο, το Κχάρκοβ, το Κόνβο, και τη Βίλνα. Στη Σεβαστούπολη, τα ναυτικά καταστήματα και τα οπλοστάσια έχουν πάρει φωτιά, και τα στρατεύματα αρνούνται να πυροβολήσουν τους στασιαστές. Απεργίες στο Ρέβελ και στο Σαράτοβ. Σύγκρουση εργατών και εφέδρων με τα στρατεύματα στο Ράντομ.

Η επανάσταση διαδίδεται. Η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει το ύψος πίεσης της. Από την πολιτική της αιματηρής καταστολής προσπαθεί να αλλάξει στις οικονομικές παραχωρήσεις και να σωθεί με τη ρίψη εξιλαστήριων δώρων στους εργάτες ή με την υπόσχεση των εννέα ωρών ημερησίως. Αλλά το μάθημα της Αιματηρής Κυριακής δεν μπορεί να ξεχαστεί. Η απαίτηση των στασιαστών εργαζομένων της Αγίας Πετρούπολης -- η άμεση σύγκληση μιας Συντακτικής Συγκέντρωσης βάσει της καθολικής, άμεσης, και ίσης ψήφου από μυστική κάλπη -- πρέπει να γίνει το αίτημα όλων των απεργών εργατών. ?μεση ανατροπή της κυβέρνησης -- αυτό ήταν το σύνθημα με το οποίο ακόμα και οι εργαζόμενοι της Αγίας Πετρούπολης που είχαν πιστέψει στον Τσάρο απάντησαν στη σφαγή της 9ης Ιανουαρίου' απάντησαν μέσω του ηγέτη τους, του ιερέα Γκεόργκι Γκαπόν, ο οποίος δήλωσε μετά από εκείνη την αιματηρή ημέρα: "Δεν έχουμε πλέον Τσάρο. Ένας ποταμός αίματος διαχωρίζει τον Τσάρο από τον λαό. Zήτω η πάλη για την ελευθερία!"

"Ζήτω το επαναστατικό προλεταριάτο!" εμείς λέμε. Η γενική απεργία παρακινεί και συναθροίζει τις αυξαμένες μάζες της εργατικής τάξης και των φτωχών αστών. O εξοπλισμός του λαού γίνεται ένα άμεσο καθήκον της επαναστατικής στιγμής.

Mόνο o ένοπλoς λαός μπορεί να είναι το πραγματικό πρόχωμα της δημοφιλούς ελευθερίας. Όσο πιό σύντομα το προλεταριάτο πετυχαίνει στην όπλιση,τοσο μακρύτερα αυτό κρατά τις θέσεις μάχης του του ως απεργό και επαναστατικό,οσο πιό σύντομα ο στρατός θα αρχίσει να διστάζει' όλο και περισσότεροι στρατιώτες θα αρχίσουν επιτέλους να συνειδητοποιούν τι κάνουν και θα ενώθουν με τον λαό ενάντια στους σατανάδες, ενάντια στον τύραννο, ενάντια στους δολοφόνους των ανυπεράσπιστων εργατών και των συζύγων και των παιδιών τους. Χωρίς σημασία ποια μπορεί να είναι η έκβαση της παρούσας εξέργερσης στην Αγία Πετρούπολη, εν πάση περιπτώσει, θα είναι το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη, πιό συνειδητή, καλύτερη οργανωμένη εξέργερση. Η κυβέρνηση μπορεί ενδεχομένως να πετύχει την αναβολή της ημέρας του υπολογισμού, αλλά η αναβολή θα κάνει μόνο το επόμενο βήμα της επαναστατικής επίθεσης πιό καταπληκτικό. Αυτό μόνο σημαίνει ότι οι Σοσιαλ-Δημοκράτες θα εκμεταλλευθούν αυτή την αναβολή για να συναθροίσουν τους οργανωμένους μαχητές και να διαδώσουν τις ειδήσεις για την έναρξη που γίνεται από τους εργάτες της Αγίας Πετρούπολης. Το προλεταριάτο θα ενώθει στον αγώνα, θα εγκαταλείψει τους μύλους και το εργοστάσιο και θα προετοιμάσει τα όπλα για τον εαυτό του. Τα συνθήματα του αγώνα για την ελευθερία θα μεταφερθούν όλο και περισσότερο ευρέως στη μέση των φτωχών αστών και των εκατομμυρίων των αγροτών.Επαναστατικές επιτροπές θα συσταθούν σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε περιοχή των πόλεων, σε κάθε μεγάλο χωριό. Ο λαος στην επανάσταση θα ανατρέψει όλα τα κυβερνητικά ιδρύματα της τσαρικής απολυταρχίας και θα διακυρήξει την άμεση σύγκληση μιας Συντακτικής Συγκέντρωσης.

Ο άμεσος εξοπλισμός των εργατών και όλων των πολιτών γενικώς, η προετοιμασία και η οργάνωση των επαναστατικών δυνάμεων για την ανατροπή των κυβερνητικών αρχών και ιδρυμάτων -- αυτή είναι η πρακτική βάση στην οποία οι επαναστάτες κάθε ποικιλίας μπορεί και πρέπει να ενώθούν για να δώσουν το κοινό χτύπημα. Το προλεταριάτο πρέπει πάντα να ακολουθεί το ανεξάρτητο μονοπάτι του, ποτέ να μην αποδυναμώνει τη σύνδεσή του με το Σοσιαλ-Δημοκρατικό Κόμμα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τον μεγάλο, τελικό στόχο του, ο οποίος είναι να απελευθερωθεί η ανθρωπότητα από όλη την εκμετάλλευση. Αλλά αυτή η ανεξαρτησία του Σοσιαλ-Δημοκρατικού προλεταριακού κόμματος ποτέ δεν θα μας προκαλέσει να ξεχάσουμε τη σημασία μιας κοινής επαναστατικής επιθέσεως τη στιγμή της πραγματικής επανάστασης. Εμείς οι Σόσιαλ-Δημοκράτες μπορούμε και πρέπει να ενεργήσουμε ανεξάρτητα από τους αστικο-δημοκρατικούς επαναστάτες και να φρουρήσουμε την ανεξαρτησία της τάξης του προλεταριάτου.Αλλά πρέπει να πάμε μαζί τους χέρι με χέρι κατά την διάρκεια της εξέργερσης, όταν τα άμεσα χτυπήματα δίνονται στον Τσαρισμό, όταν αντίσταση προσφέρεται στους στρατιώτες, όταν οι Βαστίλλες του καταραμένου εχθρού του ολόκληρου Ρωσσικού λαού μαίνονται.

Το προλεταριάτο ολόκληρου του κόσμου κοιτάζει τώρα ανυπόμονα προς το προλεταριάτο της Ρωσίας.Η ανατροπή του Τσαρισμού στη Ρωσία, που τοσο γενναία αρχίζει από την εργατική τάξη μας, θα είναι η κρίσιμη καμπή στην ιστορία όλων των χωρών' θα διευκολύνει το καθήκον των εργατων όλων των εθνών, σε όλα τα κράτη, σε όλα τα μέρη της υδρογείου. Αφήστε, επομένως, κάθε Σοσιαλ-Δημοκράτη, κάθε με ταξική συνείδηση εργάτη να λαμβάνει υπόψη τα απέραντα καθήκοντα του ευρείας δημοφιλούς αγώνα που τώρα στηρίζεται επάνω στους ώμους του.Αφήστε τον να μην ξεχάσει ότι αντιπροσωπεύει επίσης τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ολόκληρης της αγροτιάς, όλων αυτών που μοχθούν, όλοι αυτών που τους εκμεταλλεύονται, ολου του λαού ενάντια στον εχθρό του. Οι προλετάριοι ήρωες της Αγίας Πετρούπολης στέκονται τώρα ως παράδειγμα σε όλους.

Ζήτω η επανάσταση!

Ζήτω το στασιακό προλεταριάτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου